- Haberler
- Kültür Sanat
- 30 Bin Liraya Alınan Divandan 104 Kayıp Şiir Çıktı!
30 Bin Liraya Alınan Divandan 104 Kayıp Şiir Çıktı!
Munzur Üniversitesinde görevli Doç. Dr. İlyas Kayaokay, bir müzayedede 30 bin liraya satın aldığı yazma divanda, Halvetiliğin Gülşeniyye kolunun kurucusu ve 16. yüzyıl mutasavvıf şairlerinden Şeyh İbrahim Gülşeni'ye ait 104 yeni şiir keşfetti. Böylece Gülşeni'nin bilinen şiir sayısı bin 391'e yükseldi.
Divanda Daha Önce Hiç Görülmemiş Şiirler Yer Alıyor
Doç. Dr. Kayaokay, satın aldığı 84 varaklık (168 sayfa) yazma divanın, Gülşeni’ye ait 306 şiir barındırdığını ve bunlardan 104’ünün daha önce hiçbir nüshada yer almadığını belirtti. Divanda yer alan 2 kaside, 39 gazel, 1 rubai ve 62 tuyuğ, literatürde ilk kez bu nüshayla ortaya çıktı.
Gülşeni'nin Hayatından Notlar
Doç. Dr. Kayaokay, Gülşeni’nin hayatına da değinerek, “Bazı kaynaklara göre Azerbaycan’ın Berdea şehrinde, bazılarına göre Diyarbakır’da doğduğu ifade edilen İbrahim Gülşeni, tasavvuf kültürünün 15. asırdaki en önemli mümessillerinden biridir. İki yaşında babasını kaybetmiş, 15 yaşında ilim tahsili için Tebriz’e gitmiş, burada piri Dede Ömer Ruşeni ile tanışmıştır. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’dan, Memluk idarecilerinden ve Osmanlı sultanları Yavuz ile Kanuni’den takdir görmüştür. Kanuni, onun İstanbul’da kalmasını istemiş ancak Gülşeni Mısır’a gitmiş ve 1534’te Kahire’de vefat etmiştir” dedi.
Yazmanın Özellikleri
Divan, 14x21 santimetre ölçülerindedir. Şemse kısmında 5 santimetre büyüklüğünde altın yaldızlı Sultan II. Abdülhamid tuğrası ve 3 santimetrelik hilal yer almakta. İnce aharlı ve suyolu filigranlı yapraklara sahip yazmanın başı ve sonu tamdır. Nestalik-talik hatla yazılan eserde, başlık bulunmayan ser-levha kısmında Besmele altın yaldızla işlenmiş ve çiçekli bir bahçe resmiyle tezhiplenmiştir.
“Şair İçin Önemli Bir Keşif”
Kayaokay, “Türkiye’deki 12. nüsha ve en hacimli 6. nüsha konumundadır. Diğer nüshalarla karşılaştırıldığında, bu nüshadaki 104 şiirin daha önce bilinmediği tespit edilmiştir. 2 kaside, 39 gazel, 1 rubai ve 62 tuyuğ ilk defa bu nüsha ile gün yüzüne çıkmıştır. Bin 287 şiiri bilinen bir şair için bu çok önemli bir sayıdır” dedi.
Makale Olarak Yayınlandı
Eserde istinsah tarihi yer almasa da ketebe kısmında “Müntehabat-ı Divan-ı Hazret-i Gülşeni” ifadesi ve müstensihinin “Şuayb Şerefeddin” olduğu belirtiliyor. Kayaokay, bu önemli divan yazmasını ve içeriğini akademik bir makale ile bilim dünyasına duyurduklarını, benzer eserleri keşfetmeye yönelik çalışmaların devam edeceğini ifade etti.
Bakmadan Geçme





