Başkan Uzun Aralık Ayı SAMEKS Verilerini Değerlendirdi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun, MÜSİAD Aralık ayı SAMEKS verileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Uzun açıklamasında şunları kaydetti:
MÜSİAD Aralık ayı SAMEKS verileri İstanbul'da açıklandı.2018 yılı Aralık ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 45,0 değerine gerilemiştir.
2018 yılı Aralık ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 45,0 değerine gerilemiştir. Böylece 50 referans değerinin altındaki seyrini sürdüren endeks, Türkiye ekonomisinde gözlenen ivme kaybının sürdüğüne işaret etmiştir. Endekste gözlenen 2,4 puanlık azalışta sanayi endeksinin önceki aya göre 3,3 puan azalarak 43,9 puana gerilemesi etkili olurken, hizmet endeksi de 2,4 puan azalış kaydederek 45,3 seviyesine gerilemiş ve bileşik endeksteki ivme kaybını desteklemiştir.
Sanayi sektöründe yeni siparişlerde gözlenen gerilemeye bağlı olarak girdi alımları ve üretim azalmıştır. Hizmet sektöründe ise girdi alımlarındaki sert düşüşün iş hacmindeki yavaşlamayı belirginleştirdiği görülmüştür. Böylece her iki sektöre ilişkin endeks de 2018 yılını 50 referans değerinin altında kapatmış ve Aralık ayında reel sektöre ilişkin olumsuz görünüm arz etmiştir.
Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Endeksi, 2018 yılı Aralık ayında, bir önceki aya göre 3,3 puan azalarak 43,9 seviyesine gerilemiştir.
Sektöre yönelik yeni siparişler, önceki aya göre 3,9 puan azalmış ve 41,0 seviyesine gerilemiştir. Yeni siparişlerde gözlenen bu gelişmeye paralel olarak, girdi alımlarında da 2,7 puanlık azalış kaydedilmiş ve böylece sanayi üretimi 5,2 puan birden gerileyerek 39,0 seviyesine düşmüştür.
Bu gelişmeler neticesinde, sektöre ilişkin istihdam alt endeksi 3,3 puan azalarak 42,6 seviyesine gerilemiş ve 50 referans değerinin altındaki seyrini sürdürerek sektördeki istihdam kaybının devam ettiğine işaret etmiştir.
Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Endeksi üst üste 6'ıncı ayında 50 referans değerinin altında kalmıştır. Endeksin 44,1 puanlık 4'üncü çeyrek ortalaması ise, bu döneme ilişkin büyüme oranlarına yönelik olumsuz sinyaller vermektedir.
Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Endeksi, 2018 yılı Aralık ayında, bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 45,3 seviyesine gerilemiştir.
Sektöre yönelik girdi alımları önceki aya göre 5,5 puan birden azalarak 49,4 seviyesinde gerçekleşmiş ve böylece 27 ay sonra 50 referans değerinin altına gerilemiştir.
Girdi alımlarında gerçekleşen bu azalışa bağlı olarak, sektöre ilişkin iş hacmi önceki aya göre 3,8 puan azalış kaydederek 38,4 puana gerilemiştir. Bu gelişmeler neticesinde, hizmet sektörüne ilişkin istihdam alt endeksi önceki aya göre 2,6 puan gerilemiş ve 46,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Endeksinde Eylül ayında başlayan ivme kaybı Aralık ayında da sürmüştür.
Yılın son çeyreğine ilişkin 45,3 puanlık ortalamasıyla, hizmet sektörü endeksi de GSYİH büyüme oranları için negatif bir tablo sunmaktadır.
Ekim ve Kasım dönemlerinde sırasıyla 43,9 ve 47,3 puan seviyesinde gerçekleşen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, Aralık ayında da ivme kaybını sürdürmüş ve 45,0 puan seviyesinde gerçekleşmiştir.Böylece 2018 yılının son çeyreğinde 45,4 puan ortalamasında kalan SAMEKS, bu döneme ilişkin ekonomik büyüme rakamlarının negatif yönlü olabileceğinin sinyalini vermektedir. Aralık ayında reel sektöre yönelik resmi veriler ise Türkiye ekonomisine yönelik karışık sinyaller vermiştir.Buna göre; bu dönemde reel kesim güveninin önceki aya göre 1,3 azalmış, imalat sanayiine ilişkin kapasite kullanımı önceki aya göre herhangi bir değişim kaydetmemiş, ekonomik güven endeksi ise %2 oranında artış kaydetmiştir. Açıklanan son makroekonomik veriler ise Türkiye ekonomisinin dengelenme sürecinin hız kazandığına işaret ederken; ihracatta gözlenen artışa paralel olarak cari işlemler dengesinde gözlenen toparlanma ve çekirdek enflasyonda gözlenen geri çekilmenin, 2019 yılının ilk çeyreğinden itibaren ekonomiye olumlu yansımalarının belirginleşmesi beklenmektedir.