Elazığ Ataoğuz Yemekleri Marka Tescili Alındı
Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Elazığ Ataoğuz Yemekleri Marka Tescilinin Türk Patent ve Marka Kurumunca yapıldığını açıkladı.
Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, yemek çeşitliliği ile ülkemizin en zengin illeri arasında ikinci sırada bulunan Elazığ'ın gastronomi turizminde hak ettiği yere yükselmesi için Oda olarak üzerinde uzun bir süreden beri çalışılan Elazığ Ataoğuz Yemekleri Marka Tescilinin Türk Patent ve Marka Kurumunca yapıldığını açıkladı. Arslan Elazığ Ataoğuz Yemekleri çatısı altında tarihten günümüze gelen bir çok yemeğin Coğrafi Tescilinin yapılarak koruma altına alınacağını ve ticarileşmesine öncülük edileceğini de sözlerine ekledi…
Hedefimiz Elazığ'ın gastronomide marka şehir olmasıdır…
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “4 bin yıllık kadim bir kültürün hakim olduğu Harput mutfağı oldukça zengin yemek çeşitlerine sahiptir. Bu zenginlik yapılan araştırmalar neticesinde tescillenerek ülkemizin en zengin ikinci mutfağının Elazığ olduğu Ankara Ticaret Odası raporu ile belgelenmiştir.
Elazığ sahip olduğu iklim, toprak yapısı, doğal klima ortamı ve su kaynakları ile de özellikle tarımsal ürünler açısından da farklılıklar göstermektedir. Yöreye özgü üzüm, dut, kiraz, çilek, badem, biber, domates, kavun, armut ve benzeri bir çok ürünle de öne çıkmaktadır.
Elazığ yöresel yemeklerini incelemesini talep ettiğimiz gastronomi uzmanları ve tarihçilerimiz yöremizdeki bir çok geleneksel yemeğin özellikle de et, bulgur ve hamura dayalı yemeklerin Orta Asya'dan günümüze kadar geldiğini kaynaklara dayanarak ifade etmektedirler. Bu tespit aslında çok değerlidir. Özellikle gastronomi turizminde farkındalık oluşturmak ve hem yerli hem de yabancıların bu alana yoğunlaşmalarını sağlayarak Elazığ Ataoğuz Yemeklerine merak ve ilgi uyandırmak istiyoruz. Elazığ Ataoğuz Yemekleri çatısı altında bir çok yemeğimizin ve ürünümüzün coğrafi tescillerinin de alınarak hem korunması hem de ticarileşmesini sağlamak istiyoruz. 2018 yılında Odamız seçimleri öncesinde açıklamış olduğumuz projelerimizden biri olan Elazığ'ın gastronomi turizminde öne çıkarılması için yapılacak girişimlerden biri olan bu konuda aldığımız mesafeler bugün çok değerli olmuştur. Odamız bünyesinde kurulmuş olan ve bir yılı aşkın bir süreden beri çok değerli hizmetlerde bulunan Coğrafi Tescil Çalışma Komisyonu Üyelerimiz planlı ve hedef odaklı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Fırat Üniversitesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Fırat Kalkınma Ajansı, Odamız profesyonelleri ve gönüllülerden oluşan komisyonumuz ülkemizin ikinci ata tohumu olan Menceki Buğdayının tescilini alma başarısı göstermiştir. Menceki Buğdayı ile birlikte Elazığ Ataoğuz Yemekleri için de artık yeni bir süreç başlamıştır. Zira Menceki Buğdayına dayanan bulgurlar, irmik, un, şehriye, makarna ve benzeri bir çok ürün için artık Elazığ adına işler daha da kolaylaşmıştır. Komisyonumuz Coğrafi Tescili Yapılacak tüm bu ürünlerin Elazığ Ataoğuz Yemekleri adı altında ticarileşmesi için süreci tüm boyutları ile profesyonelce yürütmektedir.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayınlanan raporlara baktığımızda çok küçük illerin bile en az 7/8 tescilli yemeği varken Elazığ gibi ülkemizin en zengin ikinci mutfağına sahip bir ilin halen bir tek yemeğinin tescillenmemiş olması ilimiz adına çok ciddi bir eksiklik olmuştur. Odamız ve tüm paydaşlarımızla birlikte bu açığı en kısa sürede kapatarak ve bir çok ilin önüne geçerek ilimizi bu alanda bir marka şehir haline getirmek istiyoruz.
Özellikle bu süreçte başta ilgili STK'larımız olmak üzere, yerel yönetimler ve kurumlarımızın da katılımı ile Çalışma Komisyonumuzun genişletilmesi ve eş zamanlı olarak farklı ürünler üzerinde çalışmalar başlatılması için girişimler başlatacağız.
Bu düşüncelerle, Elazığ Ataoğuz Yemekleri Marka Tescilinin ilimize hayırlı olmasını diliyor, Elazığ adına çok değerli hizmetler gerçekleştiren Coğrafi Tescil Çalışma Komisyonu Üyelerimizi kutluyorum” dedi