Elazığ'da Gezilecek ve Görülecek Yerler (Açıklamalı Liste)

Bulunduğu konum ve geçmişten gelen tarihçesiyle adeta medeniyetler şehri olan Elazığ'da herkesin muhakkak gelip görmesi gereken bölgeler listesini sizler için derledik.

Şehir merkezinden başlayalım. İlçelere ve ören yerlerine gitmek için zaman ve ulaşım sorunu yaşayanlar, Aziz şehir Elazığ'da, şehir merkezinde birçok aktivite yapabilirler. Gelin hep birlikte gezilecek yerleri ve yapılacak aktiviteleri inceleyelim.

Kapalı Çarşı: Elazığ'da bulunan ve en önemli ticaret yerlerinin başında gelen Kapalı Çarşı, yerel halkın ve şehre gelen ziyaretçilerin de göz atmayı sevdiği bu tarihi mekan olarak öne çıkmaktadır. Çarşıda, Elazığ yöresine ait baharat çeşitleri, badem şekeri, pekmez, tulum peyniri, kayısı, üzüm kurusu, orcik gibi birçok ürün bulunur. 2013 yılında tarihi yapısının bozulmayacak şekilde restore edilmesinden sonra popülaritesini iyice arttırdı. Elazığ'ın lezzetlerini seven, misafirliğe gelmişken lezzetleri kendisiyle götürmek için önerilecek bir mekan aynı zaman da Elazığ'ın mutfak kültürünü yakından tanıma fırsatı bulabileceğiniz aynı zamanda işinin ehli, tecrübeli insanlardan oluşan Elazığ Kapalı Çarşı esnafıyla bir araya gelebilirsiniz.

Kültür Park: Doğu ve Güneydoğuda bir ilk olma ve bölgenin cazibe Merkezi olma özelliğini taşıyan ve bünyesinde birçok sosyal tesis ve sosyal yaşam alanlarıyla, peyzaj düzenlemeleriyle yerli yabancı halkın gözdesi olmaya devam ediyor. Şehir merkezinde olmuş olması çok kolaylık sağlamasıyla birlikte etrafında bulunan büyük marketler sayesinde de ziyaretçilerin işini kolaylaştırmaktadır.

Şehit Polis Fethi Sekin Mesire Alanı: Elazığ'ın 2 km. batısındaki Fidanlık ile Fırat Üniversitesi Kampusu arasında bulunan mesire yerinde, çam ağaçları ile kaplı alan da restoran, piknik masaları ve çardaklar bulunmaktadır. Elazığ halkının özellikle hafta sonlarında tercih ettikleri mesire yeri hafa sonu için küçük kaçamaklar yapabileceğiniz bir mekan.

Cip Barajı Mesire Alanı: Elazığ'a 10 km. uzaklıkta bulunan Cip Sulama Barajı ve Mesire yöre halkının özellikle yaz aylarında ve genellikle hafta sonu tatillerinde rağbet ettiği mesire yerlerinden birisidir. Cip Baraj Gölünün maviliği ve mesire yerinin yeşilliği insanlara eşsiz bir doğal güzellik sunmaktadır.

Elazığ -Harput Meraklılarına Tam Liste

Harput: Elazığ'da bulunan bir antik kent olarak karşımıza çıkıyor. MÖ 20. yüzyıldan beri yerleşimin bulunduğu Harput, tarih ve kültürüyle adeta Yukarı Fırat bölgesinin tam olarak temsili diyebiliriz. İslam hakimiyeti öncesi ve sonrasında pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Harput çok eski medeniyetlerden günümüze ulaşan eserleriyle ve tarihi dokusuyla kişilere adeta açık hava müzesi hissi yaşatan ve önemli bir turizm merkezidir.

HARPUT'TA GEZİP GÖRÜLECEK YERLER

Harput Kalesi: Elazığ şehrinin gözdesi olan kale Harput Mahllesi'nde bulunmaktadır. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Rivayete göre yapımında kullanılan harca su yerine süt eklenmiştir bu nedenle "Süt Kalesi" olarak da adlandırılan bu tarih kokan kale Elazığ'ın bir çok noktasından görülmektedir.

Elazığ Meryem Ana Kilisesi: Elazığ'ın Harput Mahallesi'nde bulunan 2. yüzyıla ait tarihi yapı,

179 yılında inşa edilmiştir. Tarihi Harput şehrindeki kalenin doğusunda ve kalenin üzerine kurulduğu kaya bloğunun altında yer alan ve kaynaklarda ise Kızıl Kilise, Yakubi Kilisesi ve Süryani Kilisesi olarak geçer. Kilise, ilk Hristiyan topluluklarından Süryaniler tarafından kurulmuştur. Her yıl düzenli olarak bayram kutlamaları yapan kilise canlılığını korumaya devam etmektedir.

Harput Ulu Cami: Elazığ il sınırı içindeki Harput'tayaptırılan cami, Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından 1156 - 1157 yılları arasında yapılmıştır. Bu cami birçok farklılıklarıyla dikkat çekmektedir. Anadolu'da ki en eski camilerden biri olması ve minaresinin hafif sağ tarafa eğik konumda olması kendine has bir hava yaratmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu Pisa Kulesi'den daha eğik bir açıyla temellendirildiği tespit edilmiştir.

Buzluk Mağarası: Harput antik kente bulunan mağara, Elazığ merkeze 12 km, Harput'a 6 km uzaklıkta yer almaktadır. Buzluk Mağarası'nın klimatik ve morfolojik şartları sonucu yazın buz oluşurken, kış aylarında buz oluşmamaktadır. Bu özelliği ile Türkiye'de tek, dünyada 45 mağaradan biri olan Buzluk Mağarası yıllardır yerli yabancı turistler tarafından popülerliğini kaybetmemektedir. Önemli özellikleri arasında mağara içinin ile dışı arasında ki sıcaklık farkı en yüksek seviyeye çıkmakta ve çok güçlü rüzgâr oluşmaktadır.

Balakgazi Parkı ve Cam Seyir Terası: Harput mahallesinin girişinde bulunan ve şehre hakim bir noktada yer alan ilk açıldığından beri şehrin simgeleri arasında yer alan Balakgazi Parkı önündeki kayalıklar üzerine, 220 metrekare zemine sahip cam seyir terası ile gerek yerli haklın gerekse de gelen turistlerin gözdesi olmaya devam ediyor.

Harput Basın Müzesi: Harput mimarisine uygun olarak dizayn edilen Elazığ Basın Müzesi, şehrin kültür ve turizm yaşamına heyecan katan bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Basın tarihine ışık tutan ve basın tarihinin hafızasının canlandırıldığı müzede, baskı kalıplarından matbaaya, haberleşme araçlarından gazete ve dergilere kadar birçok basın yayın materyali yer almaktadır.

Harput Bağ Evi: Harput'un Göllübağ Mahallesi'nde yer alan adeta sizi doğayla kucak kucağa getiren bu mekanda çayınızı kahvenizi keyifle yudumlayabilirsiniz. Kavak ağaçları arasında kalan sedirleriyle muhteşem bu mekan hem yaz aylarında hem de sonbahar aylarında gerek fotoğraf için gerekse soluklanmaya gelen kişiler tarafından talep görmekte.

Ensar Mangal Vadisi: Harput'a gelmişken Elazığ'ın leziz yemeklerini yemeden gitmek olmaz düşüncesindeyseniz eğer, Harput'ta daha önce hamam olarak kullanılan ve sonrasında da lokanta şeklinde işletilen Ensar Mangal Vadisine gidip yöresel tatları deneyebilirsiniz.

TÜRKİYENİN TEK GÖL MANZARALI KAYAK MERKEZİ SİVRİCE'DE

Sivrice: Doğu'nun Paris'i olarak bilinen ve Elazığlılar başta olmak üzere tüm doğunun sevdası olan sivrice ilçesi her alanda kişilerin sosyalleşmesine ön ayak olmaya devam etmektedir. Hazar Gölü ve Hazar Dağı arasında bulunan çevre illerden de talep gören bu küçük şirin ilçe yeşil ve mavi manzaralarını birleştiriyor. Yılın 4 mevsiminde soluklanacağınız hem yaz hem kış turizmin de öne çıkan Sivrice ilçemiz tesisleri, turistik yerleri, kayak tesisi, lezzetli göl balıkları, muhteşem göl ve doğa manzaraları, Batık Kent'i, tarihi kalıntıları ile Elazığ'ın en fazla turist getiren bölgesi olmaya devam ediyor.

Hazar Gölü: Sivrice ilçesinin merkezinde bulunan Hazar Gölü, şehir merkezine yaklaşık 25 km mesafedir. Ulaşım açısından kolaylık sağlayan bu ilçede Diyarbakır- Elazığ Yolu üzerinden geçen otobüs firmalara olmak üzere ilçeye her yarım saatte bir belediye otobüsü gitmektedir. Hazar Gölü; eşsiz manzaraları, plajları, doğal güzellikleri ve turistik tesisleri ile yaz turizminde ilgi çekmektedir. 55 km uzunluğundaki sahil şeridi ile Hazar Gölü; ziyaretçilerine doğa yürüyüşleri, kamp ve su sporları gibi olanaklar da sunmaktadır. Hazar Gölü, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Baraka Cafe Plaj: Elazığ Hazar gölünün kenarında hem plaj hem kafeterya hizmeti veren ayrıca göl turu yapmak için gidebileceğiniz göl manzaralı muhteşem bir mekan olarak her zaman yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

Hazarbaba Dağı ve Kayak Merkezi: Sivrice'nin Karaçalı mevkiinde bulunan Hazarbaba Dağı Türkiye'nin tek göl manzaralı kayak merkezidir. Sadece kış ayların da değil aynı zamanda yaz aylarında da ATV safarisi yapmak içinde imkan bulunmaktadır. Hazar Gölü manzarası ile ziyaretçilerine etkileyici manzaralar sunan dağda; kayak pistleri, kamp ve piknik alanları, doğa yürüyüşü, tırmanış gibi olanaklar mevcuttur.

Kayak Merkezi: 2350 metre yükseklikteki Hazarbaba Dağı'nda bulunan kayak merkezi, profesyonel olan olmayan kayakçıların gözdesi olarak popüler olmaya devam ediyor. Ziyaretçiler, teleski olanağından da yararlanabilir. Hazarbaba Kayak Merkezi'nde sezon Aralık ile Mart ayları arasındadır.

Hazarbaba Macera Parkı: Sivrice ilçe merkezinde bulunan Hazarbaba Macera Parkı, merkeze 5 km uzaklıktadır. Adrenalin tutkunlarına hitap eden ve olanaklarıyla Hazarbaba Macera Parkı'nda her kesime hitap eden ve eğlenceli vakitler geçireceğiniz parkta: zipline, dev salıncak, piknik ve çeşitli eğlence parkurları bulmak mümkündür. Hazar Gölü Manzarası ve Hazarbaba Kayak Merkezi'nin etkileyici manzaralarını sunan macera parkı, hem ailelerden hem de gençlerden ilgi görmektedir. Toplamda 15 adet oyun parkuru bulunan parkta; motor parkurları, asma germe oyunları gibi adrenalin dolu aktivite seçenekleri de bulunmaktadır. Hazarbaba Macera Parkı, haftanın her günü 09:00-17:00 saatleri arasında çalışmaktadır.

Eskibağlar: Sivrice'nin Göl Önü mevkiisin de bulunan Eskibağlar, merkeze 8 km uzaklıktadır. Ulaşım, Sivrice- Gözeli Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Elazığ'da bağbozumu gezisi, şarap tadımı ve keyifli bir akşam yemeği için ziyaret edebileceğiniz Eskibağlar, Türkiye'nin doğusunda toprak ve üzümlerle buluşmak için keyifli bir gezi destinasyonudur. Elazığ'ın kültürünü ve tarihini keşfedebileceğiniz Bağbozumu turlarına katılabilir ya da dilerseniz bireysel olarak tesise giriş yapabilir ve şarap tadımı yapabilirsiniz. Eskibağlar Bağbozumu gezisi ücretsizdir. Tesis içerisinde bir konaklama yeri de bulunmaktadır.

BALIĞIYLA KEBAN

Keban: Keban, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlçe merkezinde yoğunlaşan arkeolojik kazılarla Keban tarihinin 6000 yıl öncesine dayandığı anlaşılmıştır. Bölgede hüküm süren başlıca medeniyetler Urartular, Asurlar, Persler, Selçuklular ve Osmanlılardır. Onlardan kalan birçok tarihi yapı ilçede hala ziyarete açık şekilde bulunur.

Keban Baraj Gölü: Türkiye'deki en büyük ikinci yapay göl olan Keban Baraj Gölü olma özelliği taşımaktadır. Barajın çevresinde bulunun mesire alanlarını da piknik yapmak amaçlı gelen kişileri karşılamaktadır. Yaz aylarında birçok ziyaretçiler tarafından talep görmesi aynı zaman da ayrıca Keban Barajı üzerinden çevredeki üç ilçeye feribot kullanılarak gidilebilmektedir.

Çırçır Şelalesi: Çırçır Mevkii'nde bulunan ve her Elazığlının muhakkak gidip gördüğü ve o muhteşem balığından yediği bu tesiste yerli yabancı turist gelmektedir. Ulaşımın oldukça kolay olduğu Şelale dünyanın en genç şelalesidir. İşletmenin üst kısmına terasa benzer bir tesis inşa edilmiştir, gürül gürül akan suların üzerinde zaman geçirmek için çok iyi bir fırsatı sunar. Bu alan Keban'ın en çok ziyaret edilen yerlerinin başında gelir. Özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık hale gelmektedir.

Yusuf Ziya Paşa Camii ve Türbesi: Türbe ilçe merkezindeki Çarşılar Mahallesi'nde bulunur. 18'inci yüzyıl Osmanlı eserlerinden olan bu camiyi dönemin Elazığ valiliği yapan Yusuf Ziya Paşa yaptırmış, her alanda hizmet yapmış olması camiye adının verilmesine neden olmuştur.

KANYON ŞEHRİ BASKİL

Baskil: Elazığ'ın ilk yerleşim yeri olarak bilinen ilçemizin tarihi Urartulara dayanmaktadır. Baskil ilçemizin tarih başta olmak üzere her alanda gezilecek yerler mevcuttur.

Kömürhan Köprüsü: Bu köprü Malatya- Elazığ karayolu üzerindedir. Bu köprü çok eski bir köprü olup daha sonra barajların etkisi ile yıkılmıştır. Yerine yeni bir köprü yapıldı fakat ismi aynı kaldı. Fırat nehri üzerinde bulunan bir köprü 1986-89 yılları arasında inşası yapıldı aynı zamanda Fırat köprüsü olarak da bilinen bu köprü muhakkak görülmesi gereken yerler listesinde yer almaktadır.

Körpınar Höyüğü: Bu höyük Baskil ilçemize bağlı Akkuş köyünün Körpınar mevkisindedir. Bu höyük arkeolojik 1. Sit alanıdır. İlçe merkezine 35 km uzaklıkta bulunan bu höyük Asur dönemine ait olunduğu söylenilir. Burada birçok kalıntı görmek mümkündür.

Tomisa Kalesi: Bu kale ilçemize bağlı Topaluşağı köyün sınırlarında bulunur. Urartu dönemine ait olunduğu rivayet edilir. Bu kale savunma amaçlı yapılmıştır. Günümüzde sadece çok az bir kısmı ulaşmıştır. Bu yüzden koruma altına alınmıştır.

Muşar Dağı Kilisesi:Bu kilise Baskil ilçemize bağlı su yatağı köyün ışıklar mezrasında bulunur. Kilise Muşar dağın tepesinde inşa edilmiştir. İlçe merkezine 60 km uzaklıktadır. Bu kilise daha çok Malatya üzerinde gelinmelidir. Malatya'ya daha yakındır. Bu kilise hakkında kesin bilgi yoktur. Günümüzde oraya gittiğinizde fare delikleri gibi her yer çukur olduğunu göreceksiniz. Bu kilise ait bir özelik değil. Definecilerin açmış olduğu çukurlardır. Günümüzde harabe durumundadır.

Demiryolu Köprüsü: Bu köprü Karakaya barajı üzerinde kurulmuştur. Malatya ile Baskil ilçesini birbirine bağlanmıştır. 3200 metre uzunluğunda bulunan bu köprü Türkiye'nin en uzun köprüsüdür. Bu köprü 1986 yıllında ulaşıma açıldı. Ayrıca burada bulunan Karakaya Barajında feribot seferleri yapabilirsiniz. Baraj üzerinde yapılan etkinliklere katılabilirsiniz. Ayrıca isimin anmadığımız birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Sonuç olarak bu Doğu Anadolu Bölgemizin şirin ilçesine yolunuz düşerse tarihi yapıları ziyaret edip doğal güzellikleri görebilir. Kaysının tadına bakabilirsiniz.

Karaleylek Kanyonu: Kanyon, Elazığ'ın Baskil ilçesi Kumlutarla köyü sınırları içerisinde, Fırat Nehri kıyısında bulunmaktadır. Kanyondaki doğa harikası mağara ve kayalık alanlar, dünyada sayılarının 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen “Kara Leylek” göçmen kuşlarının bir kısmına yaz aylarında ev sahipliği yapmaktadır. Kanyon adını, bu doğal alanda yuva yapan Kara Leylek kuşlarından almaktadır. Kumlutarla köyünün 2 km kuzeyinden başlayan Kanyon, Fırat Nehri boyunca yaklaşık 3 km boyunca uzamaktadır. Karaleylek Kanyonu'nda mağaraların ağız kısımları genellikle Fırat Nehri'ne dönüktür. Bu mağaraların en önemlisi ise Tepesidelik Mağarası'dır. Mağaranın tepe kısmındaki orta bölümün çökmesi ile giriş kısmı doğal bir köprü oluşturmuştur. Kanyona ulaşım Fırat Nehri üzerinden teknelerle sağlanmaktadır. Ayrıca Baskil ilçe merkezinden 45 km uzaklıktaki Kumlutarla köyünden yaklaşık 15 - 20 dakika yürüyerek bu kanyonun üst sırt tarafına ulaşılabilir.

Saklıkapı Kanyonu: Elazığ'ın Baskil ilçesine bağlı Akuşağı köyü sınırları içerisinde bulunan "Saklıkapı Kanyonu” Fırat Nehri'nin yan kollarından biri olan Sığdın Çayı tarafından meydana getirilmiştir. Karstik oluşumları, doğal ve ilgi çekici yüzey şekilleri ile görenleri kendisine hayran bırakan doğa harikası bu kanyonun tabanında yüksek yamaçlardan düşen kaya blokları içerisinde milyonlarca yıl önce deniz altında yaşamış canlıların fosilleşmiş kalıntılarına rastlanılmıştır. Yaklaşık 3000 metre uzunluğunda, yüksekliği 5 ile 150 metre arasında genişliği ise yer yer 1 ile 50 metre arasında değişkenlik göstermektedir. Bir ucu Fırat Nehri'ne açılan Kanyon, macera ve doğa severler için eşsiz bir trekking parkurudur. Ayrıca alternatif turizm türleri ve turizm çeşitliliği açısından büyük bir potansiyel arz etmektedir. Baskil ilçe merkezin 45 kilometre uzaklıktaki kanyona, hem kara yolu ile hem de Fırat Nehri üzerinden tekne ile ulaşım sağlanmaktadır.

Gümüşçay Kanyonu: Elazığ'da son yıllarda keşfedilen yerlerden biri olan Gümüşçay Kanyonu, Baskil İlçesinin ziyaretçi akınına uğrama sebeplerinden biridir.

ELAZIĞ'IN EN GÖRKEMLİ VE EN KÖKLÜ İLÇESİ

Palu: Elazığ'ın en göz alıcı bölgelerinden biri olan Palu ilçesi, her yıl yerli ve yabancı misafir ağırlamaktadır. İlçeye ulaşım oldukça kolay ve masrafsızdır.

Palu Kalesi: Bu kale ilçemizin doğu tarafına düşüp yaya olarak ulaşabileceğimiz bir yerdir. Şehir merkezine yaklaşık 1 km uzaklıktadır. Bu kalenin Urartular dönemine ait olunduğu söylenilir. Hatta Urartu hükümdarının burada düğün yaptığı rivayet edilir. Kale'de Urartulara ait birçok yapıya rastlamak mümkündür. Evliya Çelebi'nin kitaplarına konu olan Kale'yi muhakkak görmelisiniz.

Cemşit Bey Külliyesi: Bu Külliye; 16.yüzyılda inşa edilen bir Osmanlı eseridir. Bu külliyede cami, medrese, türbe ve hazine bulunur. Külliye 1998 yılında onarılmıştır ancak sonraki yıllarda yaşanan depremler dolayısıyla tekrar restorasyon ihtiyacı oluşmuştur. Külliye'nin bölgede mimari açıdan benzerinin bulunmaması, ziyaretçi yoğunluğunun en büyük nedenlerinden biridir.

Küçük Cami: Eski Palu Çarşıbaşı Mahallesi'nde bulunan Küçük Cami'nin kitabesi bulunmadığı için sır perdesi niteliğindedir. Yılların vermiş olduğu tahribat, bakıldığında anlaşılmaktadır. Eski yapılarla ilgilenen fotoğrafçıların ilgi odağındadır.

Ulu Cami: Eski Palu Çarşıbaşı Mahallesi'nde bulunan Ulu Cami'nin 1852 yılında inşa edildiği bilinmektedir. Uzun bir restorasyon çalışmasına ihtiyacı olan bu yapı, yarısından çoğu yıkılmış olsa da ziyaretçilerin uğrak alanlarındandır.

Kilise: Eski Palu Çarşıbaşı Mahallesinde bulunur. Yapının Bizans dönemine ait olunduğu söylenir. Bu yapının günümüzde büyük ölçüde zarar gördüğünü söyleyebiliriz.

Palu Köprüsü: Murat Nehri üzerinde bulunan tarihi köprünün kim tarafından yapıldığı konusu gizemini korumaktadır. Roma döneminde yapıldığı bilinen köprünün Selçuklu ve Bizans dönemlerinde de kullanıldığı rivayet edilir. Rivayetlere göre zamanında İstanbul'u Bağdat'a bağlayan en temel yapıdır.

Kitabesi bulunmadığı için kim tarafından yapıldığı belli değildir. Fakat Selçuklu mimarisine benzemektedir. Siyah beyaz taşlarla yapıldığı için Alacalı ismini almıştır.

Murat Nehri: Bu nehir ilçemize nefes vermektedir. Kıvrım kıvrım akışı ile insana adeta hayat vermektedir. Yaz mevsiminde burada yüzen insanlar şahit olabiliyoruz. Bu nehrin su sporları içinde kullanılacağı düşünülmektedir.

Akdağ Yayaları: İlçemizin güneyinde bulunan sıradağların arasında mis gibi havası ve soğuk su ile insanları yazın buraya çekmektedir. Hatta bir köyde bulunan yaylarda festival düzenlemekteler. Sonuç olarak tarihi ve doğal güzellikleri bilinen bu şirin ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp bu tarihi yapıları ziyaret etmelisiniz.

Haber Kaynağı: Elazığ Hakimiyet Gazetesi

Elazığ Haber 23

Bakmadan Geçme