Fırat Üniversitesi Hastanesinde Hastalara Moral İçin Müzik Dinletisi Yapıldı
Tarih boyunca duygu ve düşüncelerin anlatım biçimi olan müzik dinsel, askeri ve eğlence amaçlı olduğu kadar tedavi amacıyla da kullanıldı.
Farklı ritimler ve etkileyici sözler eşliğinde hastanın şifaya kavuşturulması, müzikle tedavinin temelini oluşturdu. Eski medeniyetler müziği duyguları harekete geçirmede, kişiyi heyecanlandırmada ya da sakinleştirmede kullanarak müzikten eğitim, telkin ve tedavi amaçlı yararlandılar.
Örneğin, Raks Makamının felce ve epilepsiye, Irak Makamının çocuklarda menenjit ve afakan hastalıklarına iyi geldiği söylenmiştir.
Bu bağlamda Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji bölümünde yatan hasta ve hasta yakınlarına moral ve motivasyon amaçlı kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Kliniğinde yatan hasta, hasta yakınları ve çalışan personellerin katıldığı müzik dinletisine personel ve hastalarda eşlik ettiler. Gerçekleştirilen müzik dinletisini memnuniyetle karşılayan hastalar müzik dinletisinin kendilerine âdeta ‘ilaç gibi geldiğini' söylediler.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah AYTAÇ yaptığı açıklamada; nörolojik hastalıkların kronik hastalıklar olduğunu, hastaların uzun süre bu hastalıklar ile mücadele ettiği için hastaların moral ve motivasyonunu yüksek tutmak amacı ile kendisi de doktor olan arkadaşlarının hastalara bir müzik dinletisi gerçekleştirdiğini ifade etti.
Dr. AYTAÇ, hastaları ile güzel vakit geçirip moral ve motivasyonlarını üst düzeye çıkarmaya çalıştıklarını, bir sonraki süreçte yine hastaları mutlu etme adına ellerinden gelen gayreti göstereceklerini sözlerine ekledi.