Soğuk Kıyamet, Yer Elazığ Tarih 24 Ocak 2020
Elazığ, tarihinin en büyük sarsıntılarından birini yaşadı.
O gece meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem, Elazığ'da büyük bir yıkıma neden oldu.
Canlarımızı, yuvalarımızı, hayallerimizi o gece kaybettik.
Merkez üssü Sivrice ilçesi olan ve 21 saniye süren korkunç gecede Elazığ'da 37, Malatya'da 4 vatandaşımız yıkılan binaların enkazı altında can verdi. Binlerce konut ağır hasar gördü.
Doğu anadolu fay hattında yerleşik olan Elazığ, tarihi süreç içerisinde defalarca sallanmıştı ancak, böylesi büyük bir depremi ilk kez yaşamıştı.
AFAD depremi 6.8 büyüklüğünde ve yerin 6.7 km altında olarak açıkladı. Deprem Malatya, Diyarbakır, Tunceli, Mardin, Bingöl, Bitlis, Suriye ve Irak'tan hissedildi.
Depremin merkezi Elazığ, o gece adeta kıyamet senaryosunu yaşadı.
İnsanlar korkudan ve panikten ne yapacağını şaşırdı...
Soğuk kış gecesi sokaklara döküldü Elazığ halkı...
Şehrin birçok noktasında yangınlar çıktı, elektrikler kesildi...
Şehir karanlığa görüldü...
Bir taraftan yıkılan binalar, diğer yandan hastanelere yetiştirilen yaralılar...
Ambulans, itfaiye ve kurtarma ekiplerinin sirenleri gece boyunca yankılandı şehrin sokaklarında...
Şiddetli deprem nedeniyle Sürsürü mahallesinde 2, Mustafapaşa Mahallesinde 2, Gezin beldesinde 1 bina yıkıldı. 20 Bin konut ise depremde hasar gördü.
Yıkılan binaların altından kalan vatandaşların kurtarılması için hummalı bir çalışma başlatıldı, ilk andan itibaren.
Arama, kurtarma çalışmaları aralıksız devam etti...
Maalesef o gece Elazığ'da 37, Malatya'da ise 4 canımızı kaybettik.
Çalışmalarda bir çok vatandaşımız da arama kurtarma ekiplerinin can siparane çalışmalarıyla en kaz altından çıkarıldı. Felaket gecesi 39 vatandaşımız sağ olarak kurtarıldı. Depremden kaynaklı yaralanan 1200'ün üzerinde vatandaşımız hastanelerde tedavi altına alındı.
EN ACI ÇIĞLIK; SESİMİ DUYAN VAR MI?
Elazığ'daki arama kurtarma çalışmalarında en acı ses yankılandı. "Sesimi Duyan Var Mı?"
Ekipler, sismik akustik dinleme cihazlarını enkaz altına tellerle sarkıtarak enkaz altında vatandaşların olup olmadığını saptamaya çalıştı.
Depreminin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken canlı yayında enkaz altındaki bir kadınla telefonla görüşme sağlandı. Tüyleri diken diken eden görüşmede enkaz altındaki Azize Çelik ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli Emine Kuştepe arasında gerçekleşti. Azize isimli kadın, enkaz altından 17 saat sonra kurtarıldı.
DEVLET, ELAZIĞ'IN YANINDAYDI
Yıkıcı depremin ilk dakikalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla devletin tük kurum ve kuruluşları Elazığ için seferber edildi.
Devlet, ilk andan itibaren Elazığ'ın imdadına yetişti.
Yurdun dört bir yanından Elazığ'a yardım eli yetişti.
İç işleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca depremden bir saat sonra bakanlık bürokratları ile birlikte Elazığ'a geldi.
Bakanlar, Valilik koordinasyon merkezinde kriz masası oluşturarak depremde oluşan hasarı ve yaraların sarılması için yapılacakları görüştü.
Depremden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Elazığ'a gelerek çalışmaları yerinde inceledi, Elazığ halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.
İLK İŞ VATANDAŞLARIN KONAKLAMASINI SAĞLAMAK OLDU
Bakanların koordinesiyle birlikte Elazığ'da yaraların hızlıca sarılması için acil önlemler alındı. İlk icraat, evleri hasar gören ve korkudan dışarıya çıkan vatandaşların sıcak ve güvenli ortamlara sevk edilmesi oldu. Kentteki camiler, okullar, yurtlar ve spor salonları vatandaşların kullanımına açıldı. Kızılay ve diğer yardım kuruluşları vatandaşlara sıcak yemek ve içecek temininde bulundu. İhtiyaç olması halinde şehrin dört bir yanına çadır kentler oluşturuldu. Buralarda da vatandaşların ısınma, yeme ve içme ihtiyaçları karşılandı.
Yapılan çalışmalar sonrasında yaklaşık 20 gün sonra AFAD tarafından 5 bin adet konteyner Elazığ'a getirildi. Altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra konteynerler şehrin farklı bölgelerine konuşlandırıldı. Binlerce depremzede geçici olarak konteynerlerde misafir edildi.
İki ay boyunca şehre adeta yardım aktı. Devlet kira yardımı, taşınma yardımı sağladı. Depremzedelerin giyim, ısınma, gıda ihtiyaçları karşılandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, depremde evleri hasar gören vatandaşların konut ihtiyacını karşılamak için proje çalışması yaptı. TOKİ marifetiyle şehrin belirli noktalarında rezerv alanları belirlendi. 11 bölgede yapılan çalışmalarda Elazığ'da yaklaşık 25 bin yeni konut yapıldı.
Bugün depremin 2 yıl dönümü. Geçen iki yıllık sürede konutlar tamamlandı, anahtarlar hak sahiplerine teslim edildi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ANAHTAR TESLİM TÖRENİNE KATILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için düzenlenen anma programına katılmak üzere Elazığ'a geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca yapımı tamamlanan deprem konutlarının teslim törenine katıldı, hak sahiplerine anahtarlarını verdi. Erdoğan ayrıca, yeni konutlarına taşınan depremzedeleri ziyaret etti.
SORUNLAR HALA KONUŞULUYOR
Deprem süreci Elazığ'ı sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak çok etkiledi.
Kentte en büyük sorun göç oldu. Depreme bağlı nedenlerle yaklaşık 90 bin kişi Elazığ'dan ayrıldı. Büyük bir göç problemi ile karşı karşıya kalan Elazığ'da sosyal denge altüst oldu. Diğer bir sorun ise depremzedeler için yapılan konutların teslimat şekli, konutların metrekaresi, kat sorunu, yapı malzemelerinin kalitesi, işçilik kalitesi aylarca konuşuldu.
Ağır bir yıkımın sonucu olarak Elazığ yeniden ayağa kalkmaya hazırlanıyor. Sorunlar konuşulmaya devam ederken, bir taraftan da umutlar yeşermeye, yeni bir Elazığ inşa edilmeye çalışılıyor.
Umarız ve dileriz ki şehrimiz ve ülkemiz böylesi bir felaketi yeniden yaşamaz.
24 Ocak depreminin ikinci yılında hayatını kaybedenlere Allah'tahn rahmet diliyoruz.