• Haberler
  • Çevre
  • Elazığ'da 2025'in İlk Kuzuları Dünyaya Geldi! Besicilerin Tatlı Telaşı Başladı

Elazığ'da 2025'in İlk Kuzuları Dünyaya Geldi! Besicilerin Tatlı Telaşı Başladı

Elazığ'da koyunların kuzulama dönemi başladı ve 2025'in ilk kuzuları dünyaya gelmeye başladı.

Yeni doğan kuzular, besiciler için yoğun ve heyecanlı günlerin habercisi olurken, yetiştiriciler kuzuların sağlıklı büyümesi için büyük çaba harcıyor.

Kuzulama Sezonu Başladı

Ocak ayının son günleri itibarıyla Elazığ’da koyunların doğum süreci hız kazandı. Besiciler, kuzuların sağlıklı bir şekilde büyümesi için gece gündüz çalışıyor. İlk kez doğum yapan koyunlar bazen yavrularına alışamazken, üreticiler devreye girerek biberonla besleme gibi destekleyici yöntemler uyguluyor.

Elazığ'da 2025'in İlk Kuzuları Dünyaya Geldi! Besicilerin Tatlı Telaşı Başladı

Besicilerin Zorlu Mesaisi

Elazığlı besici Mahmut Çağdak, 1 Şubat itibarıyla koyunlarının doğum yapmaya başladığını belirterek sürecin yaklaşık 15-20 gün sürdüğünü ifade etti. Çağdak, "Bu kuzular için bir yıl boyunca çalışıyoruz. Ancak şap hastalığı gibi riskler de var. Allah kimsenin emeğini boşa çıkarmasın" dedi.

Çağdak, mesleğin zorluklarına da dikkat çekerek, "Doğum sırasında bazı kuzular zorluk yaşayabiliyor, bu yüzden gece gündüz takip etmek zorundayız. Anneleri bazen yavrularını tanımıyor, bu da bizi zor durumda bırakıyor" diye konuştu.

Kuzuların İlk Haftaları Çok Önemli

Yaklaşık 300 koyunu olan Çağdak, fire vermemeleri durumunda 300 kuzunun doğacağını belirtti. Yeni doğan kuzuların özellikle ilk saatlerde annelerini emmelerinin kritik olduğunu vurgulayan Çağdak, "Eğer bir kuzu eksi derecelerde doğar ve 2 saat içinde annesini emmezse üşüyor ve toparlanması zor oluyor. Eskiden kışlar daha sert geçtiği için bazılarını soba önünde tutardık, ancak bu yıl havalar daha ılıman seyrediyor" dedi.

Elazığ'da 2025'in İlk Kuzuları Dünyaya Geldi! Besicilerin Tatlı Telaşı Başladı

Kuzular 15 Nisan’a Kadar Emziriliyor

Doğum sürecinin tamamlanmasının ardından kuzuların yaklaşık 20 gün boyunca anneleriyle kaldığını belirten Çağdak, "15 Nisan’a kadar kuzular emziriliyor, ardından sütten kesilip sağım dönemine geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Elazığ’da koyun yetiştiriciliği yapan besiciler, kuzuların sağlıklı büyümesi için yoğun bir tempoyla çalışmaya devam ediyor. Ancak kırsal bölgelerdeki nüfus azalması nedeniyle hayvancılıkla uğraşanların sayısının her geçen yıl azaldığı da belirtiliyor.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme

Elazığ Haber 23 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!