• Haberler
  • Sağlık
  • Elazığ'da yüzde 91 engelli PSP hastası yatalak kadının fizik tedavi hizmeti kesildi

Elazığ'da yüzde 91 engelli PSP hastası yatalak kadının fizik tedavi hizmeti kesildi

Elazığ'da yüzde 91 engelli PSP hastası yatalak kadının fizik tedavi hizmeti kesildi. Kendi imkanları ile annelerine fizik tedavi yapmaya başlayan aile, yetkililerden anlayış ve destek bekliyor.

Elazığ'da yaşayan 3 çocuk annesi Nazife Canbay (75), 4 yıl önce Progresif Supranüklear Palsy (PSP) hastalığına yakalandı. Çoğu fonksiyonunu kaybeden yaşlı kadın, yatalak duruma düştü. Yüzde 91  engelli raporu bulunan Canbay'a evde fizik tedavi raporu da verildi. Bir yıldır evde fizyoterapistler tarafından hizmet alan Canbay'ın fizik tedavi raporu, hastanın gelişimine katkı sağlamadığı için Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından yenilenmedi. Aile itiraz etmesine rağmen sonuç alamayınca kendi çabaları ile fizik tedavi uygulamaya başladı. Annesinin iyileşmeyeceğini ve fizik tedavinin gelişimine katkı sağlamayacağını bildiklerini dile getiren Nevzat Canbay, amaçlarının kas fonksiyonlarını kaybetmemesi ve kalan ömrünü sağlıklı bir şekilde yaşaması olduğunu söyledi. Annesinin tekrar fizik tedavi alması için uğraşlarını sürdüren Nevzat Canbay, yetkililerden anlayış ve destek bekledi.

Elazığ'da yüzde 91 engelli PSP hastası yatalak kadının fizik tedavi hizmeti kesildi

''BU HASTA DIŞARIDA YÜRÜYEMEZ KOŞAMAZ BİLİYORUZ, KAS FONKSİYONLARINI KAYBETMEMESİNİ İSTİYORUZ''

Annesin PSP hastası olduğunu belirten Nevzat Canbay, “Bu nörolojik bir hastalık. Yaklaşık 4 yıl önce yakalandı ve tıpta tedavisi çok kısıtlı olan bir hastalık. Önce geriye doğru sebepsiz düşmelerle başladı. Sonra konuşma refleksleri gidiyor, denge problemleri başlıyor. Şu an konuşamıyor, yürüyemiyor. Destekli bir şekilde yürütüyoruz, kaldırıyor ve yatırıyoruz. Biz annemize fizik tedavi hizmeti aldırıyorduk. Annem yüzde 91 sağlık kurulu raporu var. Evde bakım hastası. Annemin evde fizik tedavi alması uygundur diye hastaneden sağlık raporumuz da var. Bir süre fizik tedavi aldık. Bu hizmeti İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) veriyor. Fizik tedavi çalışanları haftada 2 gün geliyor evde fizik tedavi hizmeti veriyor. Bunun ödeneğini ise RAM yapıyor. Fizik tedavi raporunun senesi dolunca RAM, ‘Fizik tedavi alması uygun değildir' diye hizmeti kesti. Sebep olarak ise hastanın gelişimine katkı sağlamadığı'' dedi. 

Elazığ'da yüzde 91 engelli PSP hastası yatalak kadının fizik tedavi hizmeti kesildi

Annesinin hareket ettiğini, nefes aldığını, yemek yediğini dile getiren Canbay, ''Mideden besleniyor. Oturtuyoruz, kaldırıyoruz, destekli yürütüyor ve lavabosuna götürüyoruz. Hastanın hayati fonksiyonları devam ediyor. Biz fizik tedavi hizmetini ne için alıyoruz, hastanın gelişimine kakı sağlamıyor diyorlar. Tabi ki katkı sağlamaz, bu hasta çıkıp dışarıda yürümez ve koşmaz. Bizim niyetimiz bundan sonraki sürecini daha kaliteli yaşasın, kas fonksiyonlarını kaybetmesin istiyoruz. Hareket kısıtlılığı olduğu için biz bu açığı, fizik tedavi ile gidermek istiyoruz. Yoksa kalkıp iyileşmesini beklemiyoruz. Derdimiz kalan ömrünü daha sağlıklı bir şekilde yaşasın. Ama RAM, bu hizmeti ısrarla kesmek istiyor. Biz de buna itiraz ediyoruz” diye konuştu.

Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre, Nazife Canbay'ın yatalak olduğu, fizik tedavisin kendisine fayda sağlamayacağı nedeni ile hizmetin verilmediği kaydedildi.

Yorumlar 2
Nevzat C 23 Temmuz 2024 17:45

elazighaber23.com sitesine çok teşekkür ederim. Sesimize ses oldu...

Nevzat 23 Temmuz 2024 17:43

Yetkililer uyuyor mu ? Destek bekliyoruz !

Bakmadan Geçme