- Haberler
- Haberde İnsan
- Gassalların Sessiz Fedakarlığı: Son Yolculuğa Hazırlık Hikayeleri
Gassalların Sessiz Fedakarlığı: Son Yolculuğa Hazırlık Hikayeleri
Son zamanlarda dijital platformlarda yayınlanan bir diziyle gündeme gelen gassallık mesleği, toplumun ilgisini çeken bir alan haline geldi.
Dizinin yayınlanmasıyla birlikte, çoğu zaman göz ardı edilen bu kutsal meslek yeniden gündeme taşındı. Dizinin etkisiyle izlenme rekorları kıran TRT Tabii platformu ise bu mesleğin zorluğu ve manevi boyutuna ışık tuttu. Gassallar, yakınlarının dahi yaklaşamadığı cenazeleri, son yolculuklarına hazırlamaya devam ediyor. Elazığ Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde bu görevi yürüten gassallar, yaptıkları işin manevi sorumluluğunu ve yaşadıkları zorlukları anlattı.
Manevi Bir Meslek: “Biz de Gassalız ve Gurur Duyuyoruz”
10 yıldır gassallık yapan Yavuz Kayadurmuş, bu mesleği amcalarından ilham alarak seçtiğini belirtiyor. “Amcalarımın bıraktığı mesleği sürdürmeye çalışıyorum. İşimi, gelen her cenazeyi bir yakınımız gibi düşünerek, İslam’a uygun bir şekilde yapmaya gayret ediyorum,” diyor. Pandemi döneminde bile görevinden ödün vermeyen Kayadurmuş, şu ifadeleri kullanıyor:
“Covid-19 cenazelerini yıkadım ve kefenledim. Dayım Covid-19’dan vefat edince Adana’ya gidip cenazesini yıkadım. Aynı zamanda burada pandemi nedeniyle gelen cenazelerde de görev yaptım. Bu süreçte çok zorluklar yaşadık ama görevimizi yerine getirdik.”
“15 Temmuz Şehitlerinin Kanının Durmadığına Şahit Oldum”
Kayadurmuş, şehit cenazelerinin manevi yükünü vurgulayarak şu ifadeleri paylaştı:
“15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olan Polis Memuru Hüseyin Göral’ı yıkama görevi bana nasip oldu. Cenazenin kanının torbanın içinden akmaya devam ettiğine şahit oldum. İslam inançlarına göre, şehitlerin kanının durmaması, onlara verilen manevi makamın bir işareti olarak kabul edilir. O an, gözyaşlarım eşliğinde bu şerefi yerine getirdim.”
Rüyalarda Cenazeler
İşin psikolojik etkileri de oldukça derin. Kayadurmuş, cenazelerle ilgili rüyalar gördüklerini belirterek şöyle devam etti:
“Mesleğimizin etkileri rüyalarımıza kadar uzanıyor. Bundan dolayı cenaze yıkama esnasında rahmetlilerin yüz kısmına bakmamaya özen gösteriyoruz. Yüz, unutulmayan bir bölgedir. Bu nedenle, manevi sorumluluğumuz gereği cenazeleri en hassas şekilde yıkıyoruz.”
“Deprem ve Genç Cenazeler Unutulmuyor”
6 yıldır gassallık yapan Muhammet Mücahit Ergen ise babasının teşvikiyle mesleğe başlamış. İlk başta korku duyduğunu ancak zamanla bu korkuların yerini alışmaya bıraktığını belirtiyor. Deprem sürecinde uzuvları eksik cenazelerle karşılaştığını ve bu olayların kendisinde derin izler bıraktığını dile getiriyor. “Genç ölüm vakaları ve intihar edenler unutamadığım cenazelerdir. Rüyalarımızda dahi onlarla karşılaşıyoruz,” diyor.
“Cenazeler Sıcak Su ile Yıkanmaz”
Kadın gassal Serap Coşkun Budak ise mesleğe başladığından beri cenazeleri sevgiyle yıkadığını belirtiyor. Budak, cenaze yıkama esnasında ailenin bazen yıkama sürecine dair yanlış taleplerle yaklaştığını ifade ederek şunları söyledi:
“Yakınları, ‘Rahmetli sıcak suyu severdi’ diyebiliyor. Ancak cenaze yıkama işleminde suyun ılık olması gerekiyor. Bunun bir derecesi var ve bu kuralların dışına çıkılamaz. Her cenazeye eşit bir hassasiyetle yaklaşıyoruz.”