Gazeteci Gülşah Altaş, Savaşın Çocukları İle Bir Araya Geldi

Detay Dergisi İmtiyaz Sahibi ELMİYAD Başkanı Gülşah Altaş, soğuk savaşın harap ettiği İdlib'den dönerek izlenimlerini paylaştı.

Gazeteci Gülşah Altaş, Elazığ İHH Yetim Birimi’nin Ortadoğu’da süren soğuk savaşın mağduru yetim çocuklar için düzenlediği organizasyonla bir kez daha Suriye’nin İdlib kentine gitti. Savaşın izlerini silmek adına ellerinden gelen tüm gayreti sarf eden İHH Yetim Birimi, hayırseverlerin destekleriyle topladıkları yardımları savaş mağduru ailelere ulaştırdı. Altaş, yetimlerin yüzünün gülmesinin her şeye bedel olduğunu kaydetti.

Elazığ İHH Yetim Birimi’ne İdlib’deki kampları ziyaretlerinde, İHH Babul Hava Koordinatör Yardımcısı Abdullah Enes Altuntaş eşlik etti. Geçtiğimiz yıllarda Suriye’nin Azez kentine giden ve savaş mağduru çocuklar ve aileleriyle bir araya gelen Gazeteci Gülşah Altaş, bir kez daha İdlib için düzenlenen yardım seferberliğine katıldı. İdlib’li çocuklarla bir araya gelen Altaş, çocuklar ve aileleriyle vakit geçirdi.

ALTAŞ: İDLİB HAYALET ŞEHİR OLMUŞ

Suriye’de devam eden iç savaşın kenti harabeye çevirdiğini ifade eden Gazeteci Gülşah Altaş, kamplarda insanların zor şartlarda yaşam sürdüğünü belirterek, insanlığın buna kayıtsız kalmaması gerektiğini vurguladı. Altaş, İdlib’deki izlenimlerini şu şekilde aktardı:
“Geçtiğimiz yıllarda Suriye’nin Azez kentini ziyaret ederek buradaki insanların dram dolu anlarına şahitlik etmiştik. Yine geçtiğimiz yıl İdlib’e gelerek yetim kardeşlerimizin yaralarını sarmak adına bir nebzede olsa katkı sunmuş onlarla bir gün geçirmiştik. Bu yıl yine Elazığ İHH Yetim Birimi tarafından organize edilen programa katılarak İdlib’deki yetim kardeşlerimizle bir arada olduk. İHH’nın 70 – 80 km alanda gerçekleştirdiği hizmetleri görünce emeği geçen tüm personele minnettarlığımızı ifade ettik. Bir yandan gıda, diğer yandan zekâtlar derken İHH gerçekten büyük bir sorumluluk altında. Yetimlerin yüzündeki o masum ifade elbette bizleri büyük bir duygu yoğunluğuna bıraksa da İHH’nın burada kendilerine kol kanat gerdiğini görmek hepimizi mutlu etti. Bir Umut İki Oda projesiyle Türkiye sınırına yakın yerlere inşa edilen Briket Evlerin sayısı 20 bini aşmış durumda. Elazığ’daki hayırseverlerin Briket Ev projesine de destek sunacağını ümit ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Elazığ İHH Yetim Birimi sorumlusu Besime Yaman başta olmak üzere buradaki yetimlerle bizleri buluşturan tüm ekibe canı gönülden teşekkür ediyorum.”

ALTAŞ: SURİYE’Lİ ÇOCUKLAR TÜRKLERİ GÖRDÜĞÜ AN SEVİNÇ ÇIĞLIĞI ATIYOR

Gazeteci Gülşah Altaş, Suriyeli yetim çocukların Türk insanını gördüğü an sevinç çığlıkları attığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Savaşın başladığı günden bugüne Suriyeli çocukların kendilerine uzanan eli görmezden gelmediğini görmek hiç şüphesiz bizleri mutlu etti. İHH başta olmak üzere diğer yardım kuruluşları bu bölgede yardım faaliyetlerini sürdürüyor. Tüm insanlığın bu drama sessiz kalmayacağına olan inancım tam. Suriyeli çocukların yardım faaliyetleri anında tek sıra halinde dizilmeleri ve masum bir şekilde uzatılan bir oyuncağı aldıklarında gözlerindeki o ışığı fark etmemek imkansız. Üçüncü kez geldiğim Suriye’den bir kez daha büyük bir duygu yoğunluğu ile ayrıldığımı ayrıca belirtmek isterim. Buradan tüm insanlığa bir çağrıda bulunarak; savaşın yetim bıraktığı çocuklara herkesin karınca kararınca yardım etmesini hassaten rica ediyorum. Savaşların mağduru olan çocukların sessiz çığlığını duymak, onlara bir el uzatmak herkesin görevidir. Bugün Suriye’de, Ukrayna’da masum çocukların katli bizleri derinden yaralıyor. Bu duygu ve düşüncelerle tüm dünyadaki savaşların bir an önce son bulmasını canı gönülden arzu ediyorum.”

İHH BABUL HAVA KOORDİNATÖR YARDIMCISI ABDULLAH ENES ALTUNTAŞ: 
İNSANİ YARDIMLARIMIZ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Elazığ İHH Yetim Birimi’nin İdlib ziyaretine eşlik eden İHH Babul Hava Koordinatör Yardımcısı Abdullah Enes Altuntaş, İHH’nın 70 – 80 km bir alanda çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek açıklamasında şunları söyledi:

“Hatay Cilvegözü sınır kapısından giriş yapılarak Suriye gümrüğünden Babul Hava’da İHH lojistik deposu gezildi. Türkiye’den gelen yardım tırları öncelikle gümrükten Suriye’de anlaşmalı olduğumuz tırlara yüklenerek ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılıyor. Elazığ İHH Yetim Birimi tarafından düzenlenen organizasyonda 24 aileye ulaşarak zekât yardımında bulunduk. Daha sonra Esed rejimine sınır olan Neyrab’a, ordan da Eriha bölgesine geçtik. Eriha’da bulunan Cebel Erbain yani Kırklar Tepesi halen daha günümüzde zaman zaman Esed rejimi tarafından bombardımana maruz kalarak ele geçirilmeye çalışılıyor. Daha sonra Ayşe Yetimhanesi’nde kalan 67 aileye ulaşarak buradaki yetim çocuklara oyuncak ve bisküvi yardımlarında bulunduk. İHH’nın Sarmadağ Bölgesi’nde bulunan hayır çarşısı elbise dağıtım merkezi ziyaret edildi. Elazığ’dan gelen ekiple Ortez, Protez Merkezi ile Göz Sağlık Merkezi’ni ziyaret ettik. İHH’nın “Bir Umut İki Oda” adlı Briket Evleri projesini gezerek buradaki çalışmalar hakkında bilgiler paylaştık. İHH’nın buradaki çalışmaları Türkiye sınırından başlayarak, Esed rejiminin sınırına kadar sürüyor. Bizler gıda yardımlarına öncelik veririz. İç bölgelerde ise fırınlarımız mevcut. Bu fırınlara un yardımları gelir, fırınlardan çıkan ekmekler bölgedeki insanlara ücretsiz bir şekilde dağıtılır. Şu anda 70 – 80 km’lik bir alanda İHH’nın çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.”

ALTUNTAŞ: HAFTADA 40 – 50 KATARAKT AMELİYATI YAPILIYOR 
 

İHH Babul Hava Koordinatör Yardımcısı Altuntaş, Ortez – Protez Merkezi’nde haftada 40 – 50 katarakt ameliyatı yapıldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Hastaların ameliyatlarının yanı sıra tedavileri de bu merkezde yapılıyor. Göz muayenesi sonrasında ihtiyaç duyulan gözlüklerde hastalara ücretsiz şekilde veriliyor. Protez Merkezi’nde ise ağırlıklı olarak çocukların tedavileri yapılıyor. Esed rejiminin gündüz vaktindeki saldırıları sırasında çocuklarda hedef alınıyor. Çocuklara uygulanan protez, çocuğun kilo alması durumunda iki ayda bir yenileniyor.” 

ALTUNTAŞ: İHH SURİYE’DE 25 BİN ÇOCUĞA SPONSOR OLUYOR

İHH tarafından soğuk savaşın mağduru 25 bin çocuğa yardım edildiğini belirten Altuntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İdlib’de 5 milyon insan yaşıyor. İHH’nın dönemsel yardımlarından kentte yaşayan birçok insan istifade ediyor. Buradaki amacımız insanların dertleriyle dertlenmek ve onların yaralarını sarmaktır.”

ALTUNTAŞ: 20 BİN BRİKET EV İNŞA EDİLDİ

Altuntaş, “2020 yılında İdlib göçü başlamıştı. Halep Lebbeyk’te ilk olarak 650 adet Briket Ev yapıldı. Bu evler iç bölgelerde inşa edilemiyor çünkü riskli oluyor. Kalıcı olan bu projelerin birçoğu Türkiye sınırına paralel bir şekilde inşa edildi. Bugün itibariyle toplamda 20 bin Briket Ev yapıldı. Şimdi ise “Bir Umut İki Oda” projemiz başladı. Onun da farklı farklı lokasyonlarda inşaatı devam ediyor. İHH bu bölgede kalıcı projelere imza atıyor.  Okul, cami, gıda ve zekât yardımları, yetim annelerine Terzilik Atölyeleri gibi projeler burada hayat buluyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Gazeteci Gülşah Altaş, Savaşın Çocukları İle Bir Araya Geldi

Bakmadan Geçme