• Haberler
  • Eğitim
  • Milletvekili Ağar, Türkiye'de Son 20 Yılda Mesleki Eğitim Alan Öğrenci Sayısı Yüzde 62,9 Oranında Arttı

Milletvekili Ağar, Türkiye'de Son 20 Yılda Mesleki Eğitim Alan Öğrenci Sayısı Yüzde 62,9 Oranında Arttı

AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga AĞAR, TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alarak, Mesleki ve Teknik Eğitim konusunda görüş ve önerilerini açıkladı.

Genel Kurulu selamlayan Milletvekili AĞAR, konuşmasında mesleki ve teknik eğitimin önemine dikkat çekerek, “Sanayi devriminden sonra ülkelerin ve ülke ekonomilerinin gücünü belirleyen temel unsur sayısal üstünlüktür.  Yani ne kadar çok bilek gücüne sahipseniz üretiminiz de o kadar çok oluyordu. Üretim süreçlerine otomasyonun girmesi, üretimde bant teknolojisinin gelişmesi, hizmet sektörlerinin ağırlığının artmasıyla birlikte sayısal üstünlük tek başına bir anlam ifade etmemeye, buna vasıf ve uzmanlaşma da eklenmeye başlandı.  Yani ekonomiye dinamizm ve verimlilik katacak nitelikli, belli iş kollarında uzmanlaşmış işgücü, bir ülkenin ekonomisinin gücünü ve gelişme dinamiğini belirleyen temel unsurlar haline geldi.” Dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE SEFERBERLİK İLAN ETTİ”

Türkiye’nin 1900’lü yılların ilk yarısında mesleki eğitimde yarışmak istediği ligdeki ülkeler grubunun gerisinde kaldığını, 2002 yılından bu yana AK Parti Hükümetlerinin mesleki eğitimde kaybedilen zamanı telafi ettiğini vurgulayan AĞAR; “Şu sebeple veya bu sebeple Türkiye maalesef, 1900'lü yılların ilk yarısında mesleki eğitimde yarışmak istediği ligdeki ülkeler grubunun gerisinde kaldı.

2002 yılından bu yana AK Parti Hükümetleri Türkiye’nin mesleki eğitimde kaybettiği zamanı telafi etmek gayretindedir ki, Ülkemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son yıllarda mesleki ve teknik eğitimde seferberlik ilan etti. Bu çerçevede Mesleki ve Teknik Eğitimi Güçlendirme Projesi 2005 yılında hayata geçirildi. Alan ve dal tanımlamaları mesleki formasyondaki değişime ayak uyduracak ve gelecekte önemi artacak uzmanlık ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yeniden tanımlanmıştır. Proje kapsamında mesleki teknik eğitim kurumlarında eğitim gören öğrencilere haftada dört güne varacak şekilde işletmelerde mesleki eğitim imkânı sağlanması, yurt dışı işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkânlarından binlerce öğrencinin istifade etmesi, Mesleki eğitim kurumlarından mezun olup kendi işini kurmak isteyen gençlere faizsiz KOSGEB kredisi verilmesi ve hibe programları uygulanması gibi mesleki eğitimi özendirici tedbirler hayata geçirilmiştir. Organize Sanayi Bölgelerinde açılan mesleki eğitim kurumları ile işletmelerin süreç ortaklığının daha da pekiştirilmesi için geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız çok önemli bir işbirliğine daha imza attılar. Bu iş birliğinin sonucunda 251 okul organize sanayi bölgeleri ile 4 okulumuz da sanayi siteleri ile eşleştirildi. Yani bu iş birliği ile eğitim faaliyetinin artık daha çok okul sırası ve okuldaki atölyeler yerine işin bizzat içinde yürütülmesinin önü açıldı.” Şeklinde konuştu.

“MESLEKİ EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİ SAYISI 1 MİLYON 530’BİN SEVİYESİNE ULAŞTI”

Milletvekili Zülfü Tolga AĞAR, mesleki ve teknik eğitimi özendirici teşvik ve uygulamalar sonucu mesleki eğitim gören öğrenci sayısının son 20 yılda yüzde 63 seviyesine çıktığını vurguladı.

Milletvekili AĞAR, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Mesleki eğitime yönelik bu özendirici, teşvik edici yaklaşımın sonucunu rakamlar da teyit etmektedir. Mesela, 2002’de ülkemizde mesleki eğitim verebildiğimiz öğrenci sayısı 938 Bin 613 idi. Yani bir milyonu bile bulmuyordu. Halen devam eden eğitim öğretim yılında mesleki teknik ortaöğretim kurumlarında ülkemiz ekonomisine uzmanlıkları, becerileri ve vasıflarıyla katkı vermeye hazırlanan öğrenci sayımız 1 Milyon 529 Bin 122’dir. Yani Türkiye 20 yılda mesleki eğitim alan öğrenci sayısını yüzde 62,9 arttırmıştır.Ortaöğretim düzeyinde mesleki eğitim alan öğrencilerin oranı ise toplam öğrenci içinde yüzde 35’i aşmıştır.”

“ÜLKEMİZİN HEDEFLERİNE ULAŞMASI İÇİN MESLEKİ EĞİTİMİN HAYATİ ÖNEMDE OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için mesleki eğitimin hayati önem taşıdığını belirten Milletvekili AĞAR, “Ülkemizin hedeflerine ulaşması için Mesleki Eğitimin hayati önemde olduğunu biliyoruz ve hem nicelik hem de nitelik olarak mesleki eğitim almış gençlerimizin sayısını, ekonomimize yeni bir ivme katacak seviyeye ulaştırma konusunda kararlıyız.
Mesleki eğitim almış ve ilk defa iş başı yapanlar ile genel eğitimden geçmiş çalışanların işletmeye katkı verme süreleri arasında ciddi bir uçurum vardır.  Biz mesleki eğitim ve uzmanlaşmanın istihdam içindeki oranını arttırarak tek tek işletmelerimizin ve ekonomimizin verimliliğini arttırmak amacındayız.  Nitekim Doç. Dr. Mustafa DURMAN’ın bir makalesinde yer alan hesaplamaya göre Mesleki Ortaöğretimdeki yüzde 1’lik artışın Gayri Safi Yurt İçi Hasılayı binde 5,2 arttırdığı belirtilmektedir. 2015 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre ise mesleki eğitim alanların işgücüne katılım oranı ülkemiz ortalamasının yaklaşık yüzde 15 üstünde, maaş ortalamaları ise genel eğitim alanlara göre yüzde 30 daha iyi seviyededir.

Mesleki ve teknik eğitimi, hem ülkemizin dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alabilmesi hem de gençlerimizin eğitimlerini tamamlar tamamlamaz istihdama katılabilmeleri, kendi başlarına ekonomik olarak ayakta dururken ülkemiz ekonomisine de katkı verebilmeleri açısından son derece önemli gördüğümüzü ifade ederek sözlerime son verirken, Mesleki Eğitim’de seferberlik ilan eden Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha şükranlarımızı sunuyor, Milli Eğitim Bakanımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, mesleki eğitime gösterdikleri duyarlılık ve hassasiyetleri için teşekkür ediyor, Yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.” İfadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme