Prof. Dr. Akbulut, 'Türkiye'de yeni kazanılan HIV virüsü sayısı, yıllar içinde gittikçe arttı'

Dünyada 39 milyon kişide HIV virüsünün bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Ayhan Akbulut, '2022 yılında 1 milyon 300 bin kişide yeni HIV virüsü tespit edildi. Bunun yanında tüm dünyada 630 bin kişi, HIV-AIDS virüsünden dolayı hayatını kaybetti. Doğu Avrupa ve Orta Asya ya bakıldığında yeni kazanılan HIV virüsünün arttığını görülmektedir. Türkiye'de yeni kazanılan HIV virüsü sayısı, yıllar içinde gittikçe arttı' dedi.

Dünyada 39 milyon kişide HIV virüsünün bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Ayhan Akbulut, “2022 yılında 1 milyon 300 bin kişide yeni HIV virüsü tespit edildi. Bunun yanında tüm dünyada 630 bin kişi, HIV-AIDS virüsünden dolayı hayatını kaybetti. Doğu Avrupa ve Orta Asya ya bakıldığında yeni kazanılan HIV virüsünün arttığını görülmektedir. Türkiye’de yeni kazanılan HIV virüsü sayısı, yıllar içinde gittikçe arttı” dedi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısı ile açıklamalarda bulundu.

AIDS hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ayhan Akbulut, “HIV virüsü, insan bağışıklık yetmezliği virüsüdür. AIDS’in kazanılmış bağışıklık sendromu anlamına geliyor ve birçok hastalığın oluşmasına neden oluyor. Bundan dolayı 1 Aralık Dünya AIDS Günü münasebeti ile toplumun bilgilendirilmesi, bu virüse karşı tedbirler alınması, uyarılması gerekiyor. HIV virüsü ya da insan bağışıklık yetmezliği virüsü, tüm dünyada ve ülkemizde daha çok cinsel temas ile bulaşıyor. Çok az ihtimalle özellikle damar içi uyuşturucu kullananlarda, oluyor. Gebe olan annede bu virüs varsa ve tedavi olmamışsa anneden bebeğe bulaşabiliyor. Ancak annenin tedavi olması durumunda virüsün bebeğe bulaşması düşük olabiliyor. Özellikle bir yerimizde kesik var ise ve bir başkasının virüs taşıyan kanına temas edildiğinde virüsün bulaşabiliyor. Sadece başkasının kanı ile değil, ortak tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe kullanıldığında da virüs bulaşabiliyor. Çünkü bunların kişiye özel eşya olmasından dolayı başkası ile paylaşılmaması gerekiyor. Riskli cinsel temaslardan, gerek uyuşturucu, gerekse de damar içi uyuşturuculardan uzak durulması gerekiyor” diye konuştu.

Dünyada 39 milyon kişide HIV virüsünün bulunduğunu aktaran Akbulut, “2022 yılında 1 milyon 300 bin kişide yeni HIV virüsü tespit edildi. Bunun yanında tüm dünyada 630 bin kişi, HIV- AIDS virüsünden dolayı hayatını kaybetti. Dünya genelinde yeni kazanılan HIV virüsü, gittikçe azaldı. 1995 yılında 3 milyon 200 bin yeni HIV virüsü kazanılırken, 2022 yılında 1 milyon 300 bin kişi, yeni HIV virüsünü kazandı. Eğer tedbirlerin yeterince alınması durumunda HIV virüsünün bulaşma riski gittikçe azalacaktır. Ülkemizin bulunduğu bölgeye bakılacak olursa yaklaşık yüzde 49 oranında yeni HIV virüsü kazanımı var. Yani Doğu Avrupa ve Orta Asya ya bakıldığında yeni kazanılan HIV virüsünün arttığını görülmektedir. Türkiye’de yeni kazanılan HIV virüsü sayısı, yıllar içinde gittikçe arttı” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme