Prof.Dr.Ayhan Akbulut, Dünya'da 39 Milyon Aids'li Hasta Var

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısı ile açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ayhan Akbulut, HIV virüsünün insan bağışıklık yetmezliği virüsü olduğunu, AIDS’in kazanılmış bağışıklık sendromu anlamına geldiğini ve birçok hastalığın oluşmasına neden olduğunu, bundan dolayı 1 Aralık Dünya AIDS Günü münasebeti ile toplumun bilgilendirilmesi, bu virüse karşı tedbirler alınması, uyarılması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ayhan Akbulut, HIV virüsü ya da insan bağışıklık yetmezliği virüsünüm tüm Dünyada ve ülkemizde daha çok cinsel temas ile bulaştığını ve cinsel temasın erkek, bayan, erkek erkeğe şeklinde bulaştığını, çok az ihtimalle özellikle damar içi uyuşturucu kullananlarda, gebe olan annede bu virüs varsa ve tedavi olmamışsa anneden bebeğe bulaşabileceğini, ancak annenin tedavi olması durumunda virüsün bebeğe bulaşmasının düşük olacağını söyledi.

Prof. Dr.Akbulut, özellikle bir yerimizde kesik var ise ve bir başkasının virüs taşıyan kanına temas edildiğinde virüsün bulaşabileceğini, sadece başkasının kanı ile değil, ortak tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe kullanıldığında da virüsün bulaşabileceğini, çünkü bunların kişiye özel eşya olmasından dolayı başkası ile paylaşılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut, riskli cinsel temaslardan, gerek uyuşturucu, gerekse de damar içi uyuşturuculardan uzak durulması gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Ayhan Akbulut, şu anda tüm Dünyada 39 milyon kişide HIV virüsünün bulunduğunu, 2022 yılında bir milyon üç yüz bin kişinin yeni HIV virüsü aldığını, bunun yanında tüm Dünyada altı yüz otuz bin kişinin HIV- AIDS virüsünden dolayı hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Ayhan Akbulut, Dünya genelinde yeni kazanılan HIV virüsünün gittikçe azaldığını, 1995 yılında üç milyon iki yüz bin yeni HIV virüsü kazanılırken, 2022 yılında bir milyon üç yüz bin kişinin yeni HIV virüsünü kazandığını, eğer tedbirlerin yeterince alınması durumunda HIV virüsünün bulaşma riskinin gittikçe azalacağını ifade etti.

Dr. Akbulut, bizim ülkemizin bulunduğu bölgeye bakılacak olursa yaklaşık yüzde 49 oranında yeni HIV virüsü kazanımının arttığını, yani Doğu Avrupa ve Orta Asya ya bakıldığında yeni kazanılan HIV virüsünün arttığını söyledi.

Prof. Dr. Ayhan Akbulut, Türkiye’de yeni kazanılan HIV virüsü sayısının yıllar içinde gittikçe arttığını dile getirdi.

Bakmadan Geçme