Rektör Göktaş, Araştırma Üniversitesi Olmanın Birçok Avantajını Göreceğiz

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Fırat Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi kapsamına alınması konusunda açıklamalarda bulundu.

Rektör Göktaş, düzenlediği basın toplantısında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın (YÖK) bu yıl yeni bir değerlendirme yaparak üniversitelerin performans göstergesine göre araştırma üniversiteleri sayısını arttırdığını söyledi. 

Daha önce 10 olan Araştırma üniversitelerinin sayısının bu yıl 20'ye çıkarıldığını aktaran Rektör Göktaş, "Biz bu grubun içerisinde yer almanın gururunu yaşıyoruz." dedi. 

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİNİN AVANTAJLARI

Fırat Üniversitesinin, araştırma üniversitesi olmasının sağlayacağı avantajlardan bahseden Rektör göktaş, şöyle konuştu: "Devlet bize yüksek öğretim düzeyinde eğitim görevini yerine getirin demiş. Biz bunu ispatlamışız. YÖK bunu değerlendirmiş ve bu kanaate varmış. Bilimsel araştırma faaliyetlerini yerine getirin demiş devletimiz. Üniversitemiz bunu yerine getirmiş. Yine toplumsal hizmet görevini yerine getirin demiş ve biz yine bunu yerine getirmişiz. Bunun bir huzuru ve başarısı var. O yüzden biz görevini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 

Diğer taraftan da araştırma üniversitesi olunca, devletin size ayırmış olduğu fonlarda artış oluyor.  Yani strateji ve bütçe başkanlığının size aktaracağı kaynaklar, yine sanayi bakanlığının TÜBİTAK ve birtakım diğer kalkınma ajansı üzerinden size aktaracağı projeler için kaynaklar. Yine üniversitenin kendi öz gelirlerinden olan kaynakların kullanımı konusunda ciddi bir pozitif ayrımcılığa tabi tutulacağımızı YÖK Başkanımız bizlere aktarmıştı. Bir kere en önemlisi  Üniversitemizin bundan sonraki süreçlerde özellikle araştırma amaçlı fonlarımızda ciddi bir artış olacağını bekliyoruz. Bu önemli bir kazanım. Yine, Araştırma üniversitelerinde araştırma enstitüsü kurmak biraz daha kolaylaşacak. Bu konuda da bize pozitif bir ayrımcılık sağlanacak: Biz yıllardır bekleyen bir deprem araştırma enstitümüz var. İnşallah onu da en kısa zamanda tekrar YÖK'e sunacağız ve biran önce kurulması yönünde temaslarımızı sürdüreceğiz. Yine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe başkanlığında her yıl üniversitelerimize bir takım personel tahsisi yapılıyor. Personel tahsisi temizlik işçisinden tutun, profesör kadrosuna kadar bütün kadroları içerisine alıyor. Bu konuda da üniversitemiz 50 yıllık bir üniversite olduğu için ciddi bir daralma var. Biz istediğimiz kadar profesör kadrosu alamıyoruz. Dr. öğretim kadrosu sınırlı araştırma görevlisi kadrosu sınırlı geliyor. İnşallah bu konuda da araştırma üniversitesi olunca personel kadrosu konusunda üniversitemiz ciddi bir pozitif ayrımcılığa tabi tutulacak. 


Türkiye'de diğer Avrupa ülkeleri yada gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında doktoralı eleman sayısı konusunda çok iyi bir noktada değiliz. Bu konuda da araştırma üniversitelerinin bir misyonu var. Budan sonraki süreçlerde inşallah doktoralı eleman sayımızı arttırma yönünde de YÖK'ün bize bir katkısı olacak. Böylece hem ülkemize hem de bölgemize doktoralı eleman sayısını arttırma konusunda da üniversite olarak bir misyonu yerine getirmiş olacağız."

HAK ETTİĞİMİZ BİR BAŞARIYDI

Fırat Üniversitesinin Araştırma Üniversitesi beratını almasının büyük bir başarının sonucu olduğunu vurgulayan rektör Göktaş; "Bizim bütün akademik personelimizin yıllardır yani 2017 yılından beri hak ettiği, beklediği bir sonuçtu. Yani tesadüfi bir sonuç değil. Biz Fırat üniversitesini batıdaki iyi üniversitelerle kıyasladığımız zaman bir çok konuda, 32 tane performans göstergesi var, bunların bir çoğunda onların çok önde olduğumuzu görüyorduk. Bu performansımızı sayın YÖK başkanımıza da bizzat ilettim. Daha önce araştırma üniversitesi sayısı 10'du. Yeni YÖK başkanımız bir değerlendirme yaparak bu sayıyı 20'ye çıkardı. Biz bu grubun içerisinde yer almanın gururunu yaşıyoruz. Elazığımıza, bölgemize, üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

Bakmadan Geçme