Sağlık Çalışanlarının Sorunları Görmezden Gelinemez

Kahraman ve fedakâr sağlık çalışanları 2020 gibi, 2021 yılını da salgına karşı verdikleri mücadele ile geçirdi.

Bu mücadele sırasında yüzlerce sağlık çalışanı şehit oldu, binlercesi virüse yakalandı ve yataklara düştü.

SÖZLER İCRAATA DÖNÜŞMEDİ

2021’de sağlık çalışanlarının yaptıkları fedakârlık herkesin gündemi oldu. Fakat mesele sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmeye ve taleplerini yerine getirmeye gelince herkes aynı hassasiyeti göstermedi.
Sağlık çalışanlarının temel talepleri olan ücretlerde artış, döner sermaye sisteminin sağlık çalışanları lehine düzenlenmesi, 3600 Ek göstergenin hayata geçmesi, sözleşmelilere kadro verilmesi, şiddetin önlenmesi, kreş gibi acil taleplerin karşılanması noktasında çalışanlar adına kayda değer olumlu bir gelişme olmadı.

Aile Hekimlerimizin sorunları çözülmedi. Üniversite hastanelerinde kronikleşen sorunlara çare üretilmedi. Devletin şifa eli Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışanları görmezden gelinmeye devam edildi.

TOPLU SÖZLEŞME KAR GİBİ ERİDİ

“Sağlık çalışanları yılında” Sağlık Bakanlığı çalışanlar için gereğini yapmadı. Yetkili ama etkisiz sendika imzaladığı toplu sözleşme ile hiçbir şey kazandırmadı ve imzalanan toplu sözleşme 2 ayda eridi bitti.

Kısacası 2021 yılı alım gücümüzün düştüğü ve maaşların eridiği, enflasyona yenik düştüğümüz bir yıl oldu.

 EK ZAM KAÇINILMAZ OLDU

2021’in son ayında doktorlarımızın ücretlerinde ek ödemeden mahsuplaşma ile bir artış öngören ancak Aile hekimleri, Üniversitelerde, Adli Tıp’ta ve başka kamu kurumlarında görev yapan doktorları bile kapsam dışı bırakan bir düzenleme TBMM’ye gelmişti. Biz de ücretlerin artışı ile ilgili yapılacak düzenlemenin doğru olduğunu fakat sağlık çalışanlarının tamamını kapsamadığı için eksik yanlarının bulunduğunu belirtmiştik.

Doktorlarımız için ücret artışının zaruret olduğunu, bu zaruretin aynı zamanda tüm sağlık çalışanları içinde geçerli olduğunu ifade ettik.

 TBMM’de öncelikli olarak bu meselenin ele alınması,  doktorlarımızın, sağlık çalışanlarımızın ücretlerinde ek ödemeden mahsuplaşma olmadan net bir artışın gerçekleşmesi, özlük haklarının iyileştirilmesidir.

Bu konuda bizde ısrarlı takibimizi sürdürecek, bunda önce olduğu gibi tüm platformlarda, çalışanların yüzünü güldürecek bir düzenlemenin yapılması için mücadele edeceğiz.

 TALEPLERİMİZ KARŞILIK BULMALI

Döner sermaye sistemi, çalışanları merkeze alacak şekilde yeniden düzenlenmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır.

Nöbet ücretleri ve diğer ödemeler günümüz şartlarına ve verilen hizmetin niteliğine uygun bir hale getirilmelidir.

3600 ek gösterge tüm çalışanları kapsayacak bir şekilde hayata geçmelidir. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları şehit statüsüne alınmalı, geride kalan aileleri mağdur olmamalıdır.

Kadrolu istihdam dışındaki tüm ucube modeller terk edilmeli, tüm çalışanlar kadrolu olmalıdır. 

Sağlık kurum ve kuruluşlarında ehliyet ve liyakat hâkim kılınmalı; sadece devlete ve millete sadakat esas alınmalıdır.

 ŞİDDETE SIFIR TOLERANS DERHAL HAYATA GEÇMELİ

Sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için ağır yaptırımlar gelmelidir. İstisnasız tutuklu yargılama, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi ve şiddet uygulayanlara kamu sağlık hizmetin acil haller dışında belirli bir süre ücretli olması gibi düzenlemeler hayata geçmelidir.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Zaruret olan bu talepler için SağlıkHak-Sen olarak mücadelemizi sürdüreceğiz.  Sağlık Hak-Sen’e gönül verenler için her bir sağlık çalışanı başımız tacıdır. Derdi derdimiz; meselesi meselemizdir. Sorunların çözümü, çalışanların taleplerinin hayat bulması için tüm platformlarda girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz.
 

Bakmadan Geçme