Sağlıklı Beslenme Trendinin Artışı, Çömleğe Olan İlgiye Yansıdı

Son yıllarda dünya genelinde sağlıklı beslenme konusunda artan farkındalık, geleneksel mutfak araçlarına olan ilgiyi de artırdı.

Bu eğilim, çömlek üreticileri için de büyük bir fırsat yaratırken, Elazığlı çömlek üreticisi Münir Suncak, çömleğe olan ilginin her geçen gün arttığını ve satışların eskiye göre çok daha yüksek seviyelere ulaştığını belirtti.

ÇÖMLEK, SAĞLIKLI VE LEZZETLİ YEMEKLERİN ANAHTARI

Çömleklerde pişirilen yemeklerin, çelik veya teflon ürünlere göre çok daha sağlıklı olduğunu belirten Münir Suncak, çömleğin gıdaları doğal yollarla pişirerek besin değerlerini koruduğunu ifade etti. Çömleklerde pişen yemeklerin lezzetinin de çok daha yoğun ve doğal olduğunu vurgulayan Suncak, bunun da tüketicilerin tercihlerini çömlekten yana kullanmalarına neden olduğunu söyledi. "Çömlek, pişirme sırasında yemeğin besin değerlerini kaybetmesini engeller. Teflon veya plastik kapların aksine, çömlek yemeklerin doğal aromasını ve lezzetini korur," dedi.

Sağlıklı Beslenme Trendinin Artışı, Çömleğe Olan İlgiye Yansıdı

ÇÖMLEĞİN SU ÜZERİNDEKİ FAYDALARI

Çömleklerin, sadece yemek pişirme değil, su saklama konusunda da sağlık açısından önemli avantajlar sunduğunu belirten Suncak, "Bir çömlek testi, suyu nemlendirerek kireci dışarı atar ve saf su haline getirir. Günümüzde plastik şişelerde içtiğimiz su, ölü sudur. Çömlek ise suyu soğutur ve onun daha sağlıklı hale gelmesini sağlar," diye konuştu. Ayrıca, çömleklerde su saklanmasının daha doğal ve sağlıklı olduğunun altını çizen Suncak, insanların doğal suya ulaşmak için çömlekleri tercih etmeye başladığını belirtti.

ÇÖMLEĞE YÖNELİK ARTAN TALEP VE İHRACAT

Dünyada ve Türkiye'de çömleğe olan ilginin arttığını söyleyen Münir Suncak, Elazığ’daki özel kilin, özellikle son yıllarda büyük bir talep gördüğünü dile getirdi. "Elazığ’da Fırat Nehri civarındaki Sivrice bölgesinde çıkarılan bu özel toprak, çömlek üretiminde oldukça rağbet görüyor. Binlerce yıl önce patlamada meydana gelen bir toprak türü, çömlekler için ideal malzeme sağlıyor," diyen Suncak, bu özel kilin üretim süreçlerinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Çömlek üretiminin artmasıyla birlikte, Elazığlı üreticiler, ürünlerini dünyanın pek çok yerine ihraç etmeye başladı. Suncak, "Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz. Çömleklerin sağlıklı olduğunu gören tüketiciler, ürünlerimize ilgi gösteriyor," diye belirtti.

Sağlıklı Beslenme Trendinin Artışı, Çömleğe Olan İlgiye Yansıdı

DOĞAL YAŞAM İÇİN ÇÖMLEK KULLANIMININ FAYDALARI

Çömleğe olan ilginin artmasının, aynı zamanda doğal beslenme ve yaşam trendinin bir sonucu olduğunu vurgulayan Suncak, "Sağlıklı yaşamı tercih eden insanlar, doğal ürünlere yöneliyor. Çömlek, bu açıdan doğru bir tercihtir. Plastiğin ve teflonun sağlıksız olduğunu fark eden tüketiciler, giderek bu malzemelerden uzaklaşıyor ve çömleği tercih ediyor," dedi.

Suncak, çömleklerin sadece yemek pişirme araçları olmadığını, aynı zamanda insan sağlığını destekleyen birer geleneksel araçlar olduğunu ifade etti. "Çömlekte pişirilen yemeklerin doğallığı, besin değerini koruması ve lezzeti, modern mutfak araçlarının önüne geçiyor. İnsanlar, sağlıklı beslenme için geleneksel yöntemleri yeniden keşfetmeye başladılar," dedi.

ÇÖMLEKLERİN GELECEĞİ VE SAĞLIKLI BESLENME

Çömleğin eski zamanlardan günümüze kadar gelen bir gelenek olduğunu hatırlatan Suncak, atalarımızın ve dedelerimizin de sağlıklı beslenme amacıyla çömlek kullandığını söyledi. "Kazılarda eski çömlekler çıkıyor. Bu, çömleğin tarih boyunca ne kadar yaygın kullanıldığını gösteriyor. İnsanlar, binlerce yıl önce bile bu sağlıklı malzemelerle yemek pişiriyordu. Günümüzde de sağlıksız beslenme ve hastalıkların artması, bize doğal yollarla beslenmenin önemini hatırlatıyor," dedi.

Son olarak, Suncak, çömleklerin kullanımıyla ilgili tüketicilere şu çağrıyı yaptı: "Doğal ve sağlıklı beslenmek isteyenler, çömleği tercih etmelidir. Çömlek, mutfaklarımızda sağlıklı yaşamın kapılarını aralayan bir araçtır. Hem sağlığımızı hem de yemeklerimizin lezzetini korur."

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme

Elazığ Haber 23 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!