Sepsis Dünya Üzerinde Ölüm Oranının Yüksek Olduğu Bir Hastalıktır
13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısı ile Fırat Üniversitesi Hastanesi Konferans Salonu' nda konferans düzenlendi.
Gerçekleştirilen konferansta konuşma yapan Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Azize BEŞTAŞ, bütün Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sepsis ile mücadele kampanyalarının devam ettiğini, Türk Yoğun Bakım Derneği ve diğer derneklerle birlikte bu gibi farkındalıkları sürdürdüklerini, Fırat Üniversitesi Tıp fakültesi, Anesteziyoloji Reanimasyon Anabilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ve İç Hastalıkları Dahili Yoğun Bakım ekibi ile birlikte sepsis farkındalık etkinliği yaptıklarını, bu toplantının oldukça verimli geçtiğini çünkü sepsisin Dünya üzerindeki öldürücü olan kanser gibi hastalıklarla karşılaştırıldığında ölüm oranının daha yüksek olduğunu, tedavisinin masraflı bir hastalık olduğunu ve sepsis geçiren hastaların yaşam kalitesini bozabildiğini, organ fonksiyonlarının bozulması ile sonuçlanabildiğini ve bu neden ile bu hastalığın önlenmesi ve durdurulması gerektiğini, tüm dünyada sepsis ile ilgili etkinlik ve kampanyalar yürütüldüğünü sözlerine ekledi.
13 Eylül Dünya Günü dolayısı ile gerçekleştirilen konferansta konuşan Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut, sepsisin bir enfeksiyon sonucu olarak ortaya çıktığını, enfeksiyona maruz kalındığında zaman geçirmeden hekime başvurulması gerektiğini, enfeksiyon çok az seviyelerde iken ortadan kaldırılması gerektiğini, eğer enfeksiyon ilerliyor ise muhakkak bir hastane ortamı gerektiğini, hekimin verdiği ilaçların düzenli ve sonuna kadar kullanılmasının önemli olduğunu, ilaçların yan etkisi görüldüğünde muhakkak hekime başvurulması gerektiğini dile getirdi.
İç hastalıkları Anabilim Dalı/Genel Dâhiliye Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Erkan ÇAKMAK da konferansta bir konuşma yaptı. Dr. ÇAKMAK, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısı ile bir farkındalık oluşturmak için bu toplantıyı yaptıklarını, vatandaşlarımızın sepsis konusunda bilinçli olmaları gerektiğini, hastanelerden eğitim ve broşürlerin temin edilebileceğini hem de kendi aile hekimleri aracılığı ile sepsis konusunda bilgi alabileceklerini, enfeksiyona müdahalede ne kadar geç kalınırsa yoğun bakımda geçen sürenin ve ölüm oranının bir o kadar yüksek olacağını, bu yüzden hastalarımıza enfeksiyon durumunda aile hekimlerine, hastanelere başvurulması ve tedavilerinin geciktirilmemesini tavsiye ettiklerini, sepsisin yüksek oranda ölüme sahip olan bir hastalık olduğunu ve neden ile erken tedavinin sepsis hastalarında önemli olduğunu dile getirdi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi 6. Kat konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Kaya GÜRGÖZE, Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ, öğretim üyeleri, hastane yönetimi ve çok sayıda araştırma görevlisi, hemşire ve sağlık çalışanı da katıldı.