Elazığ'da Bağımlılıkla Topyekün Mücadele
Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü Bağımlılıkla Topyekün Mücadele edecek.
Konuyla alakalı olarak İl Sağlık Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaparak şu bilgileri verdi.''Vatandaşlarımızın temiz hava soluma haklarını güvence altına almak, pasif içicilikten korumak ve Tam Dumansız Hava Sahası hedefine ulaşmak üzere ülkemiz genelinde olduğu gibi İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından ilimizde başlatılan Tütünle Mücadele çalışmaları, 7/24 kesintisiz olarak devam etmektedir.
Bağımlılıkla Topyekün Mücadele adı altında ilimizde başlatılan çalışmalar hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Cahit POLAT, yaptığı açıklama da “ Tütün dumanına maruziyet sonucu dünyada her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlere başkalarının içtikleri sigara, puro, pipo, nargile, elektronik sigara gibi veya yanan tütün ürününden kaynaklı dumanı soluyan ve pasif içici olarak adlandırılan gruplarda dahildir. Elazığ’ı tam dumansız hava sahası hedefine ulaştırmak ve pasif içiciliği önlemek için denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir. Kapalı alanlarda sigara ihlallerini gören vatandaşlarımızın, ALO 184 SABİM Tütün İhbar Hattına, cep telefonları ya da bilgisayara ücretsiz yüklenen 'Yeşil dedektör' uygulamasıyla tek tuşla, 155 ve 156 nolu telefon numaralarını arayıp, şikayette bulunarak ekiplerimizin ihlal mahalline ulaşmalarını sağlayabilirler ve bu konuda desteklerini de bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Uyuşturucu ve sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara ücretsiz danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. POLAT “ sigarayı bırakmaya karar vermiş vatandaşlarımız telefondan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak randevu talep edebilirler. Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır.Sigara bırakma planı çerçevesinde belli aralıklarla geri dönüş aramaları yapılarak kişinin takibi sağlamaktadır. ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı, uyuşturucu ile ilgili danışma ve destek hizmetlerinin doğrudan verildiği, kişiye uygun gerekli yönlendirmelerin yapıldığı bir hattır. Vatandaşlarımız, 7 gün 24 uyuşturucuyla mücadele kapsamında ALO 191 sabit hatlardan ücretsiz hizmet ve destek alabilmektedirler. Ayrıca Kamu hizmet binalarında ve kamuya ait toplu taşıma araçlarında olduğu gibi kamu hizmet binalarının açık alanlarında da sigara içmek yasaklanmıştır. Kamu hizmet binalarının(okul bahçeleri hariç) açık alanın yüzde otuzunu geçmeyecek ve giriş kapılarından en az 10 metre uzak olacak şekilde belirlenmiş alanlar dışında kalan açık alanlarda sigara içilemez. İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Bağımlılıkla Topyekün Mücadele adı altında başlatılan uyuşturucu ve tütün bağımlılığı ile mücadelesine katkı sunmak üzere tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz” dedi.